top of page

'LOVE FOR LIFE'

EEN GITAARALBUM DAT JE MEENEEMT OP EEN REIS WAAR JAZZ SAMENKOMT MET ROCK, LATIN EN BLUES

'Van opzwepende en ritmische stukken tot intense en melancholische ballades, 'Love For Life' weet de perfecte balans te vinden tussen technische virtuositeit en emotionele diepgang’.

'Love For Life' - Bernhard Reinke reserve.jpg

Avontuur

Gitarist en componist Bernhard Reinke is altijd op zoek naar hoe je emoties en gedachten kunt omzetten in muziek. Deze speurtocht bracht hem in de loop der jaren bij nieuwe invloeden en stijlen waardoor hij steeds meer muzikale ‘kleuren’ is gaan gebruiken.

Als jongen zong hij in het Kathedrale Koor muziek van Mozart, hij groeide op met de Beatles en de Stones en vond zijn eerste gitaarheld in Jimi Hendrix. Hij luisterende naar Frank Zappa en de Britse symfonische muziek van Yes en Softmachine en kwam via Django Reinhardt en Wes Montgomery bij de jazz terecht waar hij stijlverwanten als John McLaughlin, Pat Metheny, Scott Henderson en John Scofield vond.

 

Muzikale achtergrond

Dit pad vind je terug in zijn muzikale speelgeschiedenis. Zo speelde hij begin 70s jazz-rock en kwam hij in 1976, in zijn Groningse periode, terecht bij de rock, blues en pop. Hij speelde met Herman Brood, maakte met Harry 'Cuby' Muskee de plaat ‘Love Vendetta’ en met de groep Phoney And The Hardcore het album ‘Phoney Hits’. Met jazz-pianist Martin van Dijk had Bernhard in die tijd ook een groep die jazz, funk en fusionstukken speelde. Vanaf de jaren 80 werd hij bandleider van Transfusion met bassist David de Marez Oyens en drummer Fred van Vloten en later van Rollercoaster waarmee hij jazzrock en fusion speelde met vele gewaardeerde collega-muzikanten. ‘Love For Life’ is Bernhard Reinke's negende album met eigen composities.


Veelzijdig

Op het nieuwe album ‘Love For Life’ hoor je het brede palet aan muzikale stijlen waarover Bernhard Reinke beschikt. Hoe een stuk op het eerste gehoor ook klinkt: van swingende blues tot stevige rock, van pittige funk naar melodieuze, sfeervolle ballads; in de melodieën, de uitgebreide harmonieën en de improvisaties is zijn jazzinstelling altijd de basis.

Het album gaat over het bestaan met zijn prachtige en fijne, maar ook kwetsbare en dramatische wendingen. Dat zie je terug in de titels: ‘So Unforgettable’, ‘Between Two Worlds’, ‘Groovin’, ‘Flowers In The Dark’, ‘When It Comes Down To It’, ‘Hope And Strenght’, ‘Love 4 Life’. Het gaat over het leven, van hoogtepunten tot dieptepunten, in de afgelopen (corona)jaren.

Voor ieder stuk kiest Bernhard Reinke de stijlelementen die nodig zijn om het muzikale verhaal te vertellen. Love For Live' is daardoor een afwisselend album geworden, zowel in stijl als inhoud.

Bernhard nodigt je graag uit om mee te gaan op reis langs de uiteenlopende sferen van ‘Love For Life'.


Album

Bernhard Reinke schreef voor dit album de composities en arrangeerde de stukken. Hij speelde de gitaren, basgitaren en keyboard-partijen. Léon Klaasse speelde drums, percussie en claps op drie tracks. Op drie andere tracks speelde Peter Doppen drums. Het album werd opgenomen, gemixt en geproduceerd door Bernhard Reinke bij Mr. B’s Studio in De Heurne, Nederland. De analoge mastering is gedaan bij Aria, Atlanta, USA.

Korte soundclips van de vijftien stukken van het nieuwe album

Medespelers
LÉON KLAASSE

Op het album speelt Léon Klaasse drums op de nummers 5, 9 en 14. Hij speelt percussie op track 5 en 9 en handclaps op track 9. Hij zorgt voor de achtergrondzang op track 5 en 14. Drummer/percussionist Léon Klaasse (1959) speelde in bands als Powerplay en Sweet D'Buster. Na een avontuur in Amerika scoort hij enkele hits met The Pilgrims. Als sessiemuzikant speelde hij drums en toerde hij met Jan Akkerman, Herman Brood, Eric Burdon, The Brecker Brothers, Freek de Jonge, Eef Albers, Boudewijn De Groot, Carlo De Wijs, Jan Rot, Lois lane, Eric Burdon, Valley of Dolls, Blues Train en J P Den Tex. Op dit moment is hij percussionist bij de Analoques en speelt hij met Robert Jan Stips en Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen in het gelegenheidsproject Supersister.

PETER DOPPEN

Op LOVE FOR LIFE speelt Peter Doppen drums op de nummers 2, 4 en 13. Drummer Peter Doppen (1980) is een "jobbing drummer", drumleraar en coach. Op zijn 16e had hij zijn eerste bluesband. Vanaf dat moment begon hij te spelen in clubs en op festivals, sloot zich aan bij verschillende bands en raakte geïnteresseerd in verschillende muziekstijlen. Het bleek dat hij van de muziek kon leven. Na een tijdje begon hij ook drumles te geven (met zijn eigen studio voor privé coaching sessies bij Pete's Beat Department), deed clinics en speelde in bluesbands, big-bands, R&B bands, pop/rock bands en begeleidde artiesten als Big John Russell, Sebastian Mego, Shane Alexander, Eddie Conard en Nippy Noya.

De liner notes van de cd

Bernhard Reinke - composities, arrangementen, gitaren en basgitaren

Léon Klaasse - drums op tracks 5, 9 en 14, percussie op tracks 5 en 9, claps op track 9 en achtergrond zang op tracks 5 en 14

Peter Doppen - drums op tracks 2, 4 en 13

Gemixt en geproduceerd door Bernhard Reinke bij Mr B's, De Heurne, Nederland.

Gemasterd bij Aria Mastering, Atlanta, USA

Uitvoerend producent Double M Productions

Album artwork gerealiseerd door Patrick Staal

Gitaaronderhoud door Harry Fuller, Gerhard Kemper en Dragan Milosevic

Gitaren: Damir Sabolovic, Charlie Gelber OK Guitars, Guitarpoint, Gregor Hilden, TFOA en Erwin van Waardenburg (Guitar Company)

Speciale dank voor het 'meeluisteren' aan Jaap Berends,

voor het 'meedenken' aan Meijer ten Zijthof, Onno Kelk, Ruud van Zuthem, E Hard Lubbers en Henk Bak,

voor het 'meeleven' aan Gerda Brethouwer

Alle tracks © 2023 Double M Productions

Contrazzt Records © 2023 CON 23001

Gitaren

Guitars die zijn gebruikt op dit album:

01 Gibson ES-330TD

02 Gibson Les Paul Standard

03 Gibson ES-335TD

04 Gibson Les Paul Standard

05 Epiphone Broadway E252

06 Gretsch G-3156 Streamliner

07 Gibson Les Paul Junior

08 Gibson ES-125TC

09 Fender Stratocaster

10 Fender Heartfield

11 Kemper 002

12 Fender Mustang

13 Gibson ES-325TD

14 Fender Heartfield

15 Gibson ES-125TC

Versterkers

Versterkers die zijn gebruikt op dit album:

Marshall JCM 2000 TSL 122

Career AF Tube Amp by Felleretta

Fender Champ Silverface 70s 

Kemper Profiler

De composities op het album

Titels album 2-2-24.jpg
bottom of page