top of page

Album

PARADISE

SONGLIST

1 The Passerby                        3:09:33

2 Paradise                                4:46:36

3 Don’t Disturb My Paradise     4:16:14

4 Strange Land                         4:58:65

5 Sweet Dreaming                    4:31:17

6 Racing Through The Sky       4:39:37

7 Shadows And Dust                6:51:51

8 Highway 61                            5:29:24

9 Magic Trip                              4:02:19

10 Waiting For The Sun            4:06:50

11 Let It Go                                5:15:04

12 Go Outside                           5:44:29

13 Under Your Skin                   4:38:00

14 On Top Of The World           3:25:35

Totale lengte                           66:22:21   

In 2014 besluit Bernhard Reinke om weer vocale muziek te gaan maken. Na zijn beginperiode in de pop- en rockmuziek en zijn instrumentale periode voelt dit nieuwe begin als een derde muzikale jeugd.

Homestudio

In de ruim 30 jaar dat hij met verschillende trio's en kwartetten jazzrock en jazzfusion muziek maakt werden er 6 cd's uitgebracht. Een aantal stukken die daar op staan is heel geschikt om zangpartijen en teksten bij te maken.

In De Heurne, het dorpje in de Achterhoek waar Bernhard sinds 2009 woont, richt hij zijn homestudio professioneel in. Tijdens het opnameproces raakt hij geïnteresseerd in productietechnieken. Hij leert editen en mixen in Protools en een aantal fijne kneepjes van het muziek produceren.

In de loop der tijd ontstaan er 14 composities met teksten waarvoor Bernhard de arrangementen maakt en alle instrumenten inspeelt op de drumpartij in 'Waiting For the Sun" na, die gespeeld wordt door Onno Witte.

Er komen ook nieuwe songs zoals het titelstuk “Paradise‘ dat geschreven is tijdens een reis door Marokko.

Zoals ook de voorkant laat zien die is gemaakt door kunstenares Anneke de Graaf heeft dit ‘paradijs’ verschillende kanten die in de teksten van de stukken naar voren komen. De teksten spelen een belangrijke rol op dit album.

 

Erik zingt de teksten

​Begin 2018 komt Bernhard in contact met leadzanger Erik Hagelstein. Hij vormt met zijn doorleefde, stevige rockstem de juiste aanvulling op Bernhard’s stemgeluid dat nog steeds te horen is in aanvullende leadpartijen. Hij zegt over Bernhard’s teksten: het verlangen naar en de beschrijving van de ideale wereld zijn constante factoren. Tijdens het opnameproces blijkt dat Erik zich de muzieklijnen en teksten van Bernhard op zo'n manier heeft eigen gemaakt dat hij een dimensie toevoegt aan de composities. Met zijn soms rauwe stem geeft hij de stukken extra karakter.

Koortjes

Naast de teksten en hun inhoud zijn de backing vocals het tweede belangrijke onderdeel van dit nieuwe album. Als groot liefhebber van vocale muziek heeft Bernhard veel tijd besteed aan het bedenken en inzingen van de backing vocals. Op twee stukken, ‘Waiting for the Sun’ en ‘Let It Go - zijn de koortjes gezongen door Amanda Kapsch. In de meerstemmige koortjes worden arrangeertechnieken gebruikt uit de jazz waardoor Bernhard's pop- en rocksongs zich onderscheiden door hun harmonische en melodische variatie.

Uitleven

Reinke heeft met de verschillende bands waarin hij speelde regelmatig in de studio opnamen gemaakt. Bij met name de jazz-fusion bands wordt alles 'in een keer gespeeld'. Er wordt niets later ingedubt. Als alles goed gaat heeft dat als voordeel dat het heel 'spontaan' klinkt. Het nadeel is dat je alleen gebruikt kunt maken van de muzikanten met hun instrumenten die er zijn op het moment van opnemen. Met een trio is dat dan dus 1 gitaar, 1 basgitaar en 1 x drums. Leuk, te gek, maar beperkt.

Met dit nieuwe project in zijn 3e jeugd kon onze componist zich uitleven: 3 slaggitaren, twee hoge tokkels, een akoestische en 2 sologitaren? Geen probleem! 3 koortjes van iedere 3 stemmen, een leadvocal en een 2e stem? Yo, dat zijn 11 zangers. Bernhard heeft zich lekker uitgeleefd!

Nadeel is wel dat de muziek zoals hij op dit album te horen is alleen kan worden uitgevoerd door een heel grote band die gezien het muzikale raffinement lang zal moeten repeteren. De kans dat zo'n band er komt is niet zo groot. Maar gelukkig is er dit album om de muziek te beluisteren!

Daglicht

Dus ....... voor u ligt Paradise’, het album waarin alle invloeden uit Bernhard’s rijke en afwisselende muzikale leven samenkomen. De muziek kent uitersten en gaat van stevige rock, lichtvoetige latin, dance grooves tot sprookjesachtige klankkleuren. Dramatische ballads en popsongs wisselen elkaar af.

De stukken beginnen soms powerful, soms heel ‘sweet’ en kunnen opbouwen tot een flink uitpakkende slotclimax.  In de harmonieën en melodieën worden de blues- en rockinvloeden gecombineerd met invloeden uit de jazz en klassieke muziek.

Bernhard Reinke heeft ruim vijf jaar met veel toewijding en plezier aan dit album gewerkt. Het kindje mag nu het daglicht zien!

Erik Hagelstein_Paradise
bottom of page